Studio Straal Alle blogs,Yoga en meer Yoga? Ja! Zo zet je de eerste stap.

Yoga? Ja! Zo zet je de eerste stap.

Gister was ik in gesprek met een vriendin en zij stelde mij de vraag: “Eigenlijk wil ik graag iets aan yoga doen, maar welke vorm is voor mij geschikt?”

Een hele terechte en begrijpelijke vraag.

Op het moment dat je besloten hebt te willen beginnen met yoga,  ga je op zoek naar een docent waar je les wilt gaan volgen. Misschien heb je goede verhalen gehoord over een yogastudio bij jou in de buurt? Mooi! Dan kun je daar eens gaan kijken en een les volgen.

Zo niet, dan kun je de hulp inroepen van het internet. Je toets bij Google de woorden “yoga “ en je woonplaats in. En al snel verschijnen er pagina’s vol hits op je beeldscherm. Hatha yoga, Bikram Yoga, CAY yoga, Hot yoga, Yoga Swing….. Voor je het weet ben je ruim een uur verder en raak je verstrikt in de vele mogelijkheden van yoga.

Zoveel informatie….. Het risico bestaat dat je het er voorlopig maar weer bij laat zitten. En dat is jammer! De bekende yogi Sri K. Pattabhi Jois heeft ooit gezegd: Yoga is 99% praktijk en 1% theorie. Om je op weg te helpen naar deze praktijkervaring, krijg je de volgende tips:

Bedenk waarom je aan yoga wilt doen.

De reden kan van alles zijn en is meestal eenvoudig te benoemen, zoals je hebt een klacht (bijv. een gespannen schouders), een wens (bijv. beter slapen) of misschien ben je gewoon nieuwsgierig (en wil je het een keer proberen). Als de reden dat je wilt beginnen met yoga duidelijk is, wordt het een stuk makkelijker om de vorm te vinden die bij jou past. 

Gewoon beginnen.

Kies een yogastudio in de buurt en volg daar een les. De meest yogastudio’s hebben een website, waar je alvast rond kunt kijken. Zo proef je de sfeer al een beetje. Bij het boeken van je eerste les, wordt meestal gevraagd naar de reden dat je aan yoga wilt gaan doen. Die heb je dus al mooi paraat!

Switchen is okay.

Je hebt de yogales bezocht en bent meteen enthousiast. Of niet. Mocht de yogales je niet bevallen, je vindt de sfeer niet prettig, de manier van lesgeven niet fijn of je voelt je niet op je gemak, wees dan niet bang om te switchen.

Soms is het een kwestie van wennen. Zo heb ik eens een reeks lessen geboekt bij een yogadocent en vond ik het de eerste paar keer eigenlijk helemaal niet zo prettig. Ik moest echt wennen aan de manier van lesgeven. Na een paar lessen was ik helemaal om en werd ze één van de yogadocenten die mij het meest heeft geïnspireerd en geleerd! En ik volg nog graag af en toe een les bij haar!

Mocht het je na een paar lessen nog niet bevallen,  bespreek het dan met je yogadocent. Eventueel kan ze aanpassingen doen waardoor het voor jou wel goed voelt. Of kan ze je doorverwijzen naar een andere docent of yogavorm.

Yoga is immers heel persoonlijk. Dus vind de yogasvorm die het beste bij jou past. Want alleen dan haal je er het meeste uit en blijf je er met plezier heen gaan.

Dus….zet die eerste stap in de mooie wereld van yoga en begin gewoon!

Veel succes en vooral veel plezier!

Related Post