Studio Straal Alle blogs,Yoga en meer Altijd tijd voor yoga

Altijd tijd voor yoga

yoga piano

“Yoga….heerlijk! Maar ik heb helemaal geen tijd om aan yoga te doen….Ik weet wel: het is een kwestie van prioriteit, maar toch…… Hoe doe jij dat toch om elke dag een uur op je mat te liggen?”

Ik zit op een verjaardag en hoor mijn gesprekspartner aan. Een reactie die ik wel vaker krijg als iemand hoort dat ik yogadocent ben. Alsof ze zich schuldig moeten voelen dat ze niet aan yoga doen. Alsof ze denken dat ik elke dag minstens een uur afgezonderd van de buitenwereld op mijn mat lig. Ik zal je mijn geheim vertellen: elke dag een uur ongestoord op mijn yogamat liggen, lukt mij ook niet!

 Er is trouwens niemand die jou voorschrijft hoeveel tijd je moet besteden aan yoga. Nog iets erbij in je toch al volle dagen. Zo levert het juist stress op, en dat is niet de bedoeling van yoga!

In de loop van de jaren heb ik mezelf manieren aangeleerd om zelfs op de drukste dagen, toch yoga te kunnen doen. Want juist op die drukke dagen heb je het nodig.

Hieronder 3 tips die jou kunnen helpen als je meer tijd aan yoga wilt besteden:

1. Ga naar yogales

Natuurlijk kun je ook uit een boek yoga houdingen doen. Of een online klas volgen.  Helaas heb ik thuis niet altijd genoeg rust hiervoor. Dus sta ik toch weer de afwas te doen, woordjes te overhoren en mail te checken in plaats van mijn mat uit te rollen.  Ik ga daarom graag de deur uit voor een wekelijkse yogales. Staat vast in mijn agenda. Heerlijk een uur voor mijzelf. En de afwas komt later wel…

2. Sta ermee op en ga ermee naar bed

’s Ochtends als ik wakker ben, doe ik direct een aantal yogahoudingen. Gewoon lekker in bed. Heb ik meteen de snoozeknop van mijn wekker niet meer nodig. Een vast ritueel van een paar minuten om de dag energiek te beginnen. En als ik de tijd heb, doe ik een extra houding.

’s Avonds voor ik naar bed ga kies in een rustige houding om de dag mee af te sluiten. In de badkamer op de warme badmat.

3. Integreer yoga in je dagelijkse bezigheden

Mijn nek stretchen als ik een telefoontje pleeg en in de wacht sta. Mijn pols soepel maken als de computer weer traag is. Een ademhalingsoefening (ik kies wel voor een onopvallende….) in de rij voor de kassa. Telkens een paar minuten “verloren tijd”, waar ik zo waardevolle yogaminuten van maak. Voor de tv. Ze zijn het thuis inmiddels al gewend.  Vrijdagavond als iedereen beneden is, wil ik er ook gewoon bij zijn. Dus lig ik op mijn mat terwijl er op de piano geoefend wordt, de presentator op tv de volgende kandidaat aankondigt, mijn dochter naast me gaat staan om iets te vertellen en er ergens een telefoon meldt dat er een appje is binnengekomen. Heerlijk! Alleen savasana, dat lukt met niet in deze gezellige drukte…

Probeer het zelf maar eens. Wees blij met elke 5 minuten. Als is het maar één houding per dag. Ook met 5 minuten per dag  kun je de positieve effecten van yoga al merken.

Related Post