Studio Straal Alle blogs,Eten en drinken Brood waar je blij van wordt

Brood waar je blij van wordt

bananenbrood

De zon schijnt.

We hebben voldoende te eten en zijn allemaal gezond.

Toch ontbreekt er iets. Iets dat zo belangrijk is om je gelukkig te voelen: het fysieke contact met de mensen die je normaal gesproken om je heen hebt. Contact hebben via de telefoon, app en videobellen is fijn, maar toch…. Het gemis van bij elkaar in de buurt zijn blijft.

Van de week maakten mijn dochter en ik dit bananenbrood en we werden er zo blij van, dat we het recept graag met jou willen delen. Een geluksmoment met allemaal pure ingrediënten.

Je kunt hiervoor de bananen gebruiken die een beetje vergeten op de fruitschaal liggen te verkleuren. Hoe meer sproeten de banaan heeft, hoe beter het is voor de smaak!

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar de laatste paar weken is het schap met bloem leeg bij onze supermarkt. Zelfs de biologische bloem is op. Terwijl de pakken kant-en-klaar mixen nog volop aanwezig zijn. Bijzonder dat je in dit soort tijden blijkbaar weer terug gaat naar de basis. En dan is bloem natuurlijk een goede keuze. Oneindig veel verschillende soorten eten kun je maken met dit basisingrediënt

Maar ja, omdat er zoveel mensen mij voor geweest zijn, sta ik dus naar een leeg schap te staren waar alleen hier en daar een wit laagje bloem is achtergebleven….

Er zijn nog wel pakken met allerlei andere meelsoorten. Ik kies de amandelmeel. Bij een boerderij even verderop koop ik een tray eieren (ook al zo’n basisproduct dat steeds op is in de supermarkt).

Met bananenbrood kun je eindeloos variëren. Met steeds andere ingrediënten, maar dit is toch wel de eenvoudigste en de lekkerste! Je hebt het volgende nodig: 

  •          3 rijpe bananen, met een vork geprakt
  •          80 gr. amandelmeel
  •          3 eieren, geklutst
  •         snuf zout
  •         ½ theelepel koekkruiden
  •         30 gr. havermout (zorgt voor een stevige bite)
  •         sesamzaadjes om de bovenkant mee te versieren
  •         1 sinaasappel

Doe alles (behalve de sesamzaadjes en sinaasappel) in een grote kom en roer door elkaar met een pollepel. Je kunt natuurlijk ook de mixer gebruiken. Voeg een beetje sinaasappelrap toe. Rasp hiervoor met een fijne rasp over de schil van de sinaasappel (alleen het oranje deel, het witte deel wordt bitter) en snuif de heerlijke geur op. Alsof je op vakantie in een zuidelijke land bent….

Bekleed een bakblik (20 cm) met bakpapier (tip: met kleine klontjes zachte boter hier en daar in het bakblik, plak je het bakpapier vast aan het bakblik en blijft het op zijn plaats zitten).

Giet het mengsel in het bekleedde bakblik. Lijkt weinig, hé? Wees gerust, In de oven neemt de omvang flink toe. Strooi de sesamzaadjes over de bovenkant. Geniet nog even van de frisse geur van het beslag en zet het bakblik in de -voorverwarmde oven (170 – 175 graden). Nu 45 minuten wachten…. Je kunt alvast alles opruimen en een kop thee zetten, terwijl de heerlijke geur vanuit de oven je keuken binnen komt.

Het brood is gaar als je met een satëprikker in het midden van het brood prikt en er geen beslag aan de satéprikker komt. Laat 5 minuten afkoelen en pak het nog warme brood in met vershoudfolie of een diepvrieszak, zodat het vocht in het bananenbrood blijft tijdens het afkoelen. Het is net als bij yin yoga: hoe meer vocht, hoe soepeler en sappiger!

Mmmmmm……een plak hiervan en je kunt er voorlopig weer tegenaan. Als ontbijt, na het rondje hardlopen, bij de thee.  

Of…..stop er een lief briefje bij en leg hem voor de deur bij iemand die wel wat extra aandacht en blijdschap kan gebruiken.

Geniet van jouw geluksmoment.

PS afgekoeld kun je ‘m in plakken snijden en invriezen (zo heb je altijd een gezonde snack op voorraad!)

Related Post