Yoga en je gezondheid

Welke houding raad je me aan? Voor me staat een vrouw die net een yogales bij me heeft gevolgd.

Een vraag die ik vaker krijg. En terecht, want yoga kan helpen bij veel kwalen en kan je algehele geestelijke en lichamelijke gezondheid verbeteren. Toch is yoga niet het antwoord op alles.

Als lichamelijke ongemakken langer aanhouden of verergeren is het altijd raadzaam om naar een specialist te gaan. En de adviezen die je daar krijgt op te volgen.

Aanvullend op die adviezen kun je yoga doen. Al kan het betekenen dat je bepaalde houdingen of ademhalingsoefeningen beter even niet meer uit kunt voeren of zult moeten aanpassen tot een variant die op dit moment beter bij je lichaam past.

Soms heb je al van alles geprobeerd en verschillende specialisten geraadpleegd, maar zonder het gewenste resultaat. Yoga kan dan verlichting bieden, kies voor houdingen die specifiek hun uitwerking hebben op jouw kwaal.

Hoe goed yoga ook is, doe het met aandacht. Dat betekent dat je luistert naar je lichaam. Wat voelt goed, wat voelt niet goed?

Doe het rustig aan. Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, overdrijf het dan niet. Dan kan het effect juist averechts werken.

Hou het bij dezelfde houdingen en kijk na een paar weken wat het resultaat is op jouw lichaam. Merk je verbetering? Dat is mooi, dan zit je op de goede weg. Merk je geen verbetering of juist wordt het ongemak juist erger? Misschien is dit dan niet de goede houding voor jou op dit moment. Misschien heb je meer baat bij een andere houding, of past een andere manier van bewegen in deze fase van je leven beter bij je.

Wat voor de meeste mensen werkt, hoeft nog niet voor jou te werken. Ieder lichaam is uniek. Vertrouw op je eigen gevoel. Dat vertelt je vaak feilloos wat goed is voor jou.

En ten slotte: verwacht niet te veel. Hoe goed ook, yoga is niet een soort wonderpil…. 

Al kan yoga je gezondheid wel een opkikker geven en je veel moois brengen!

Ervaar het zelf en ik hoor graag waar yoga jou bij heeft geholpen.

Related Post