Studio Straal Alle blogs,Yoga en meer Hoeveel energie heb jij?

Hoeveel energie heb jij?

Energie en yoga is een combinatie die nog wel eens wat zweverig over kan komen.

Energie is ongrijpbaar, maar tegelijkertijd ook heel tastbaar. Zo is de energie die in de lucht hangt in een ruimte waar er net  een ruzie is geweest soms heel voelbaar maar ook ongrijpbaar. De energie die uit het stopcontact komt wordt zichtbaar door de lamp die brandt en voelbaar door de elektrische kookplaat die warmte geeft.

Ook in jouw lichaam zit energie. Je begint de dag met een bepaalde hoeveelheid energie en gedurende de dag komt er energie bij. Maar er wordt ook energie verbruikt. Wat vooral veel energie neemt is stress en negativiteit. Mopperende mensen om je heen zorgen dat je sneller moe wordt.

Wat precies energie oplevert en wat energie kost, verschilt van persoon tot persoon. Grofweg kun je wel stellen; dat waar je blij van wordt levert je energie op. Dezelfde activiteit kan je zowel energie kosten als opleveren. Zo kan een rondje hardlopen je energie kosten, maar levert het je uiteindelijk ook veel energie op.

Afspreken met vrienden kan je heel veel energie geven. Maar je hebt ook vast wel eens een vriend gehad die je energie kostte, waar je na een bezoekje moe vandaan kwam.

Wanneer je het hebt over je telefoon, vindt niemand het gek als je het over energie hebt. Iedereen weet precies wat je bedoelt met:  mijn batterij is bijna leeg. We weten ook allemaal dat je wat aan dat energieniveau moet doen, zodat je je telefoon goed kunt blijven gebruiken.  Het is eenvoudig: stop de oplader in je telefoon en het stopcontact. Nu is het alleen nog een kwestie van geduld (hoe leger hij is, hoe meer geduld je moet hebben). En voilá:  je telefoon is opgeladen en kan er weer tegenaan!

In je lichaam werkt het net als met je telefoon: je moet je energieniveau regelmatig aanvullen. Je hebt alleen niet zo’n zichtbare energiemeter als op je telefoon, met van die percentages (hoe handig zou dat zijn!). Maar als je even de tijd neemt, je ogen sluit en jezelf de vraag stelt, zul je zien dat je het antwoord vrij precies weet te geven; vol energie, mwahhh of futloos.

Je kunt de opslag van de energie in je lichaam voorstellen als een paar sterke batterijen. In één batterij zit de energie die je bij je geboorte hebt meegekregen.  Dit is een grote voorraad energie. Gedurende je leven loopt deze batterij langzaam leeg.

De andere batterij is kleiner, maar oplaadbaar. Door onder ander voeding, slapen, sporten, ontspanning en ademhalen wordt de verbruikte energie weer aangevuld.

Een gezonde maaltijd, een ontspanningsoefening , een wandeling langs het strand, een kop koffie drinken met die vriend waar je altijd blij van wordt…..

Als je weet waar je energie van krijgt en wat jou energie kost, kun je jouw hoeveelheid energie op een goed niveau houden. Niet door alle dingen die jouw energie kosten te vermijden, maar door er iets tegenover te zetten wat jou energie geeft.

Op die manier haal jij fluitend de avond en sta je ’s ochtends fit weer op!

Related Post