Studio Straal Alle blogs,Yoga en meer Mediteren is doelloos!

Mediteren is doelloos!

Ja, je leest het goed: mediteren is doelloos. Maar…. zeker niet zinloos!

Als je begint met mediteren, doe je dat vaak met een reden. Zo wil je meer rust in je hoofd, meer focus of creativiteit. Of misschien wil je zelfs een hoger doel bereiken.

Er is natuurlijk altijd een reden waarom je gaat mediteren. Maar dat moet niet je doel worden. Dat werkt averechts.

Het hele idee van mediteren is: zitten in stilte en observeren wat zich aandient. Zonder te oordelen. Dat klinkt makkelijker dan dat het is. We zijn zo gewend om de hele dag te denken. En dat denken kun je doen over dingen in het verleden. Wat er gister gebeurd is, wat je niet goed hebt gedaan of een vervelend gesprek dat in je hoofd blijft hangen. Of je bent juist bezig met de toekomst. Wat je nog aan boodschappen moet halen, die belangrijke presentatie op je werk….

Of oordelende gedachten. Ik vind dit niet leuk, wat praat zij hard, dit duurt mij veel te lang…

Bij elke gedachte is het de kunst om je niet te laten meeslepen door je gedachten. Er niet gefrustreerd of boos te worden op jezelf.  Maar met geduld terug te keren naar je ademhaling, je gevoel.

Want ook al denk je dat je twee dingen tegelijk kunt doen, je brein kan maar één ding tegelijk doen. Je kunt wel razendsnel switchen tussen verschillende taken. Daardoor lijkt het alsof je brein twee taken tegelijk kan doen. Door je focus te leggen op één taak, zoals het voelen van je ademhaling, help je om je brein in het moment te houden. Op die manier kan je ademhaling ervoor zorgen dat je niet afdwaalt met je gedachten. En creëer je rust.

Door te beginnen met mediteren met een bepaald doel voor ogen, zal je vaak teleurgesteld worden. Het niet behalen van dit doel, kan er immers voor zorgen dat je de meditatiesessie als mislukt wegzet. Terwijl de echte waarde juist zit in het observeren van wat er voorbij komt, het accepteren van datgene wat zich aandient. De waardevolle oefening van het steeds weer herkennen van de afdwaling van je brein. En vervolgens het terugbrengen van je aandacht op je focuspunt.

Op het moment dat je elke meditatie op zich stelt en er geen waardeoordeel aan hangt. Dan kunnen er zomaar de mooiste dingen uit voortkomen.

En….. wordt een doelloze  meditatie juist erg waardevol!

Related Post